top of page
Image by Bonnie Kittle

Gebit

De meest voorkomende oorzaken van gebitsproblemen bij cavia’s zijn cariës door teveel suikers in het voer en Acquired Dental Disease (ADD). ADD staat kortweg voor een verkregen tandprobleem. Dit kan veroorzaakt worden door een tekort aan ruwvoer (te weinig slijtage gebitselementen), verhoogde schildklierwerking of een vitamine C tekort. De grootste veroorzaker van ADD is echter een ontsteking elders in het lichaam. De ontstekingsmediatoren die hierbij vrij komen grijpen in op de botstofwisseling van de cavia. Hierdoor ontstaat er ruimte in het kaakbot, waardoor de kiezen kunnen verzakken en ongecontroleerd door kunnen groeien. Dit zorgt op zichzelf ook weer voor een ontstekingsreactie en zo ontstaat er een vicieuze cirkel indien we niet ingrijpen. 

ADD is vast te stellen door een gebitsinspectie en het maken van dentale röntgenfoto’s. De behandeling van ADD is vaak langdurig (enkele maanden) om de ziekte tot een halt te roepen. De cavia met ADD blijft hier altijd gevoelig voor, dus op een later moment zou het weer op kunnen spelen en is er weer behandeling nodig. Onbehandelde ADD is zeer pijnlijk. 

Dierenkliniek Rijnlaan beschikt over een dentaal röntgenapparaat, waardoor het mogelijk is om gebitsfoto’s te maken zonder de cavia onder narcose te brengen.

bottom of page