top of page
Kat Met Blauwe Ogen

Vlooien & teken

​​​Vlooien

Vlooien zijn parasieten die zich voeden met het bloed van hun gastheer. Vlooien veroorzaken veel overlast, variërend van jeukende bultjes tot uitgebreide allergische reacties. Ook kunnen vlooien besmetting met onder andere lintwormen veroorzaken. Omdat een eenmaal in huis aanwezige vlooienplaag vaak lastig te behandelen is en omdat huisdieren na vlooienbeten lang last kunnen houden van klachten, is preventie erg belangrijk. Behandeling De vlooienpopulatie in huis bestaat voor slechts een klein deel uit de volwassen vlooien op de huisdieren. Het grootste deel bestaat uit eieren, larven en poppen. Deze jonge stadia bevinden zich niet op de dieren, maar in huis. Om problemen met vlooien te voorkomen is het meestal voldoende om dieren te behandelen tegen volwassen vlooien. Als er eenmaal sprake is van een vlooienplaag in huis, is het vaak ook nodig om de leefomgeving van de huisdieren te behandelen met een middel dat de ontwikkeling van eieren en larven verstoort.

 

Er zijn veel verschillende middelen tegen vlooien te koop. Helaas zijn ze niet allemaal even effectief. Bepaalde anti-vlooienmiddelen voor honden zijn erg giftig voor katten. Wij geven u in de kliniek graag advies op maat.

​

Teken

Teken zijn parasieten die bloed zuigen van dieren en mensen. Wanneer een klein dier zeer veel teken heeft, kan het bloedverlies leiden tot bloedarmoede. Wat teken gevaarlijk maakt bij onze huisdieren is echter niet het bloedverlies, maar het risico op door teken overgebrachte infecties. Teken kunnen namelijk een aantal gevaarlijke ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, babesiose, ehrlichiose en anaplasmose. Honden zijn gevoeliger voor door teken overgebrachte ziektes dan katten. Het is belangrijk om tekenbeten zoveel mogelijk te voorkomen. Er zijn verschillende middelen tegen teken te koop. Helaas zijn ze niet allemaal even effectief. Wij geven u in de kliniek graag advies op maat. Eventueel toch aanwezige teken moeten zo snel mogelijk op correcte wijze verwijderd worden. Hiervoor kan het beste een hulpmiddel zoals een tekentang, tekenpincet of tekenlasso gebruikt worden. De teek moet zo dicht mogelijk bij de huid worden vastgepakt en rustig uit de huid worden getrokken. Er mag niet in het lichaam van de teek geknepen worden en ook moet niet geprobeerd worden om de teek van te voren te verdoven. De huid mag na het verwijderen van de teek ontsmet worden met jodium. Noteer de datum waarop de teek verwijderd is. Mocht een dier later ziek worden, dan kan dit nuttige informatie zijn.

bottom of page