top of page
Kat op een zachte deken

Wormen

Worminfecties 

Onze katten kunnen door meerdere soorten wormen geïnfecteerd worden. Meestal betreft het darminfecties door spoelwormen of lintwormen. Bij milde infecties zijn er vaak nauwelijks verschijnselen. Ernstige besmettingen kunnen echter leiden tot buikpijn, diarree, overgeven, gewichtsverlies en opgezwollen buik. Er zijn echter ook wormen die in andere organen voor problemen kunnen zorgen, zoals in de longen.

 

Er zijn veel ontwormingsmiddelen verkrijgbaar. Helaas zijn veel van deze middelen niet effectief genoeg. Ook is niet elk ontwormingsmiddel werkzaam tegen de betreffende wormen. In onze kliniek geven wij u graag advies op maat.

 

Spoelwormen

Katten kunnen besmet worden met spoelwormen door het binnenkrijgen van in de omgeving aanwezige wormeieren. Ook worden veel kittens al via de moedermelk besmet. Spoelwormen veroorzaken klachten bij katten, maar zijn ook besmettelijk voor mensen. Een enkele keer is er bij een besmette kat een spoelworm zichtbaar in de ontlasting of braaksel, maar in de meeste gevallen zijn de wormen zelf niet zichtbaar voor de eigenaar.

Besmette mensen ontwikkelen soms ernstige ziekteverschijnselen, waaronder blindheid, lever- of longproblemen (astma) en epilepsie.

 

Het is vanwege de risico’s van spoelwormen raadzaam om katten regelmatig te ontwormen. Ook wanneer ze niet zelf buiten komen. Op jonge leeftijd is de behandeling intensief: Kittens met een leeftijd tussen 3 en 9 weken kunnen het beste elke 2 weken ontwormd worden, gevolgd door een maandelijkse ontworming tot een leeftijd van 6 maanden. De moeder van zogende kittens moet tegelijkertijd behandeld worden. Voor katten die ouder zijn dan een half jaar geldt het advies om levenslang elke 3 maanden (dus 4x per jaar) een effectief ontwormingsmiddel te geven.

 

Lintwormen

Katten kunnen besmet worden met lintwormen door het opeten van geïnfecteerde vlooien, muizen of vogels. In het geval van een lintworminfectie kunnen er kleine stukjes van de worm (‘proglottiden’) gezien worden rond de anus of in de ontlasting van de kat. Ze lijken een beetje op rijstkorrels.

 

Het is raadzaam om katten met vlooien en katten die buiten komen – en dus prooidieren kunnen opeten – regelmatig te behandelen tegen lintworminfecties. Hoe vaak dit precies nodig is, hangt af van de leefomstandigheden. Vaak zal dit tussen 2 en 4x per jaar zijn. Ook een goede vlooienbestrijding helpt tegen bepaalde lintworminfecties.

 

Longworm / Aelurostrongylus abstrusus

Katten kunnen besmet raken met longwormen door het opeten van bijvoorbeeld muizen of vogels. De worm veroorzaakt ontstekingen in de longen. Milde infecties geven meestal weinig uitwendige symptomen. Ernstige infecties kunnen wel verschijnselen veroorzaken, waaronder hoesten, vermageren en een verminderde eetlust.

bottom of page