top of page
Kat van de geeuw

Gebit & Tandheelkunde

Veel honden en katten krijgen in de loop van hun leven last van problemen met het gebit. Gebitsproblemen veroorzaken pijn en geven een kans op algehele lichamelijke ziektes. Hoewel er bij gebitsproblemen soms duidelijk zichtbare verschijnselen optreden – zoals stank uit de bek, geïrriteerd tandvlees, zichtbaar tandsteen, een slecht verzorgde vacht en gewichtsverlies – laten veel honden en katten met gebitsproblemen weinig merken. Dat maakt het dus heel lastig om thuis in te schatten of een huisdier een gebitsprobleem heeft. Hoe eerder een gebitsprobleem wordt behandeld, hoe beter de prognose is en hoe kleiner de kans is op blijvende schade.

Tandsteen, tandvleesontsteking en parodontitis
In veel gevallen speelt de vorming van tandsteen een rol bij de gebitsproblemen. Bij honden van kleine rassen of honden met een korte snuit – en daardoor vaak een afwijkende stand van de tanden en kiezen – vaak al op lage leeftijd. Tandsteen is een bruine harde aanslag op de tanden en kiezen. Tandsteen veroorzaakt in eerste instantie ontstekingen van het tandvlees. Hierdoor kan het tandvlees er gezwollen en rood uit gaan zien. Deze ontstekingen kunnen uiteindelijk leiden tot aantasting van het kaakbot, oftewel parodontitis. Ook kunnen bacteriën vanuit het ontstoken tandvlees via het bloed terecht komen in andere organen en daar voor ernstige ontstekingen zorgen.

Het is uiteraard het beste om tandsteenvorming te voorkomen. Tandsteen ontstaat door het uitharden van tandplak. Preventief kan daarom tandsteenvorming worden verminderd door tandplak te verwijderen met bepaald dieetvoer en/of poetsen van de tanden.

Eenmaal gevormd hard tandsteen is helaas niet zomaar weg te poetsen of weg te kauwen. Om tandsteen van het gebit te verwijderen is een gebitsbehandeling in de dierenkliniek nodig. Bij deze behandeling wordt onder algehele anesthesie het gebit weer perfect schoongemaakt. Na het verwijderen van het tandsteen worden de tanden en kiezen gepolijst om de vorming van nieuw tandsteen te vertragen.

Tandresorptie

Een andere gebitsaandoening bij katten is tandresorptie. Bij tandresorptie ontstaan er gaten in de tanden of kiezen, maar niet door cariës / tandbederf zoals bij mensen. De oorzaak van tandresorptie is nog niet helemaal bekend. Wel is duidelijk dat ontstekingen het ontstaan van de gaten versnellen. Deze aandoening kan leiden tot veel pijn. Soms kan tandresorptie al herkend worden bij een tandheelkundig onderzoek van een wakker dier, maar in veel gevallen wordt het pas herkend bij het maken van dentale röntgenfoto's. Deze röntgenfoto's zijn sowieso noodzakelijk om het type resorptie en de ernst ervan vast te kunnen stellen en daarmee de beste therapie.  Helaas zijn aangetaste tanden en kiezen niet te repareren. Het volledig extraheren ('trekken') van gebitselementen met tandresorptie is indien mogelijk de beste therapie.

Persisterende melktanden

Normaal gesproken worden de melktanden van honden vervangen door de blijvende elementen op een leeftijd tussen de 3 en 7 maanden. Doordat de blijvende tand of kies tegen de wortel van het melkelement aandrukt, lost de wortel op. Zodra de wortel geheel opgelost is, valt deze uit de kaak. Op dezelfde plek komt vervolgens het blijvende element tevoorschijn. Soms verloopt dit proces niet goed en komt het blijvende element tevoorschijn naast het bijbehorende melkelement. Meestal gebeurt dit bij de hoektanden. Wanneer het melkelement en het blijvende element tegelijkertijd zichtbaar zijn, wordt gesproken van een persisterende melktand. In dat geval moet de melktand getrokken worden om ontstekingen en aantasting van de kaak en het blijvende element te voorkomen.

Tandheelkunde bij Dierenkliniek Rijnlaan

Dierenkliniek Rijnlaan heeft zich speciaal toegelegd op de tandheelkunde van gezelschapsdieren. Dierenkliniek Rijnlaan beschikt over moderne apparatuur (inclusief een tandheelkundig röntgenapparaat) en speciaal opgeleide dierenartsen voor goede tandheelkundige zorg en kaakchirurgie.

IMG-20211126-WA0003_edited.jpg

Het maken van dentale röntgenfoto's gebeurt bij dieren altijd onder algehele narcose

rijnlaan-6123342354102350132_05150_dent_3.jpg

Dentale röntgenfoto van de onderkaak van een kat. Centraal op de foto is een kies te zien die ernstig aangetast is door tandresorptie.

Golubina,,Leon hond.jpg

Dentale röntgenfoto van kiezen in de onderkaak van een hond. Zwarting rond de punt van een wortel duidt op een abces.

[174001] PROFIDENT Plus.jpg

Wij raden aan om het gebit jaarlijks te laten controleren. Een inspectie van het gebit van een wakkere hond of kat geeft vaak een goede eerste indruk van de toestand van het gebit. Aan de hand hiervan kan geadviseerd worden of het wel of niet nodig is om een afspraak te maken voor een gebitsbehandeling.

bottom of page