top of page
Portret van het Puppy

Wormen

Worminfecties

Onze honden kunnen door meerdere soorten wormen geïnfecteerd worden. Meestal betreft het darminfecties door spoelwormen of lintwormen. Bij milde infecties zijn er vaak nauwelijks verschijnselen. Wel kunnen honden ten gevolge van jeuk gaan “sleetje rijden”. Ernstige besmettingen kunnen leiden tot buikpijn, diarree, overgeven, gewichtsverlies en een opgezwollen buik. Er zijn echter ook wormen die in andere organen voor problemen kunnen zorgen, zoals bijvoorbeeld in het hart of de longen.

 

Er zijn veel ontwormingsmiddelen verkrijgbaar. Helaas zijn veel van deze middelen niet effectief genoeg. Ook is niet elk ontwormingsmiddel werkzaam tegen de betreffende wormen. In onze kliniek geven wij u graag advies op maat.

 

Spoelwormen

Honden kunnen besmet worden met spoelwormen door het binnenkrijgen van in de omgeving aanwezige wormeieren. Ook worden veel pups al in de baarmoeder of via de moedermelk besmet. Een enkele keer is er bij een besmette hond een spoelworm zichtbaar in de ontlasting of braaksel, maar in de meeste gevallen zijn de wormen zelf niet zichtbaar voor de eigenaar. Spoelwormen veroorzaken klachten bij honden, maar zijn ook besmettelijk voor mensen. Besmette mensen ontwikkelen soms ernstige ziekteverschijnselen, waaronder blindheid,lever- of longproblemen (astma) en epilepsie.

 

Het is vanwege de risico’s van spoelwormen raadzaam om honden regelmatig te ontwormen. Op jonge leeftijd is de behandeling intensief: Pups met een leeftijd tussen 2 en 8 weken kunnen het beste elke 2 weken ontwormd worden, gevolgd door een maandelijkse ontworming tot een leeftijd van 6 maanden. De moeder van zogende pups moet op het zelfde moment behandeld worden. Voor honden die ouder zijn dan een half jaar geldt het advies om levenslang elke 3 maanden (dus 4x per jaar) een effectief ontwormingsmiddel te geven.

Lintwormen

Hondenlintworm / Dipylidium caninum

Dit is de meest voorkomende lintworm bij honden. Honden kunnen besmet worden met deze lintworm door het opeten van geïnfecteerde vlooien of luizen. In het geval van een lintworminfectie kunnen er kleine stukjes van de worm (‘proglottiden’) gezien worden rond de anus of in de ontlasting van de hond. Ze lijken een beetje op rijstkorrels.

 

Vossenlintworm / Echinococcus multilocularis

Honden kunnen besmet worden met de vossenlintworm door contact met de ontlasting van vossen of het opeten van bijvoorbeeld muizen. Wanneer mensen besmet worden met de vossenlintworm kan dit leiden tot zeer ernstige ziekte of zelfs overlijden .

 

Overige lintwormen

Er zijn nog meer soorten lintwormen waarmee onze honden besmet kunnen raken. De besmetting kan optreden door het eten van rauw vlees en prooidieren.

 

Het is raadzaam om regelmatig te behandelen tegen lintworminfecties. Hoe vaak dit precies nodig is, hangt af van de leefomstandigheden. Vaak zal dit tussen 2 en 4x per jaar zijn. Ook een goede vlooienbestrijding helpt tegen bepaalde lintworminfecties.

 

Haakwormen

Haakwormen zijn wormen die in de dunne darm van honden leven. Ze veroorzaken schade aan de darmwand en leven van het bloed van de gastheer. Haakwormen kunnen diarree, bloedarmoede, conditieverlies en groeivertraging veroorzaken. De haakworm die in Nederland voorkomt geeft meestal milde klachten. De haakworm uit Zuid-Europa geeft ernstige klachten.

 

Zweepworm / Trichuris vulpis

Zweepworminfecties treden met name op bij honden die onder slechte hygiënische omstandigheden leven. Ernstige infecties veroorzaken diarree en bloedarmoede.

 

Longworm / Angiostrongylus vasorum

Deze worm is relatief nieuw in Nederland. Besmetting met deze longworm - ook wel bekend als de Franse Hartworm - treedt op door het opeten van bijvoorbeeld slakken. De worm veroorzaakt schade in de bloedvaten van de longen. Verschijnselen zijn onder andere hoesten, conditieverlies, braken, verminderde eetlust en benauwdheid.

 

Hartworm / Dirofilaria immitis

Besmetting met de hartworm vindt plaats via insectenbeten. De besmetting treedt op in warmere landen, bijvoorbeeld in het Middellandse zeegebied. Hartwormen veroorzaken zeer ernstige klachten, waaronder benauwdheid, hartritmestoornissen, vermagering, verminderde conditie en overlijden. De infectie is zeer lastig te behandelen. De behandeling brengt zelfs risico op versneld overlijden van de patiënt met zich mee door het afsterven van de wormen in de slagaders! Preventie is daarom extreem belangrijk. Wanneer uw hond mee gaat naar een gebied waar hartwormen voorkomen, is het zeer raadzaam om de hond preventief te behandelen tegen deze infectie.

bottom of page