top of page
Image by Nils Schirmer

Preventieve zorg

Voorkomen van stress en het bieden van de juiste voeding zijn de belangrijkste preventieve maatregelen die u kunt nemen. Stress zorgt voor een verminderde weerstand en kan op die manier tot ziektes leiden. Een veelvoorkomend gevolg van stress zijn eierstokcysten bij vrouwelijke cavia’s die op hun beurt kunnen leiden tot symmetrische kaalheid. 

Stress voorkom je door het bieden van een juiste huisvesting (hoe groter, hoe beter), het creëren van een stabiele groep soortgenoten, het vermijden van veelvuldig hanteren van de cavia’s en contact met predatoren vermijden (honden, katten). 

Ook de voeding speelt een grote rol in het voorkomen van ziektes. Met name het dagelijks toedienen van vitamine C is erg belangrijk. Cavia’s kunnen dit vitamine zelf niet aanmaken en moeten het dus uit hun voedsel halen. Aan caviabrokken is vaak wel vitamine C toegevoegd, maar dit oxideert na het openen van de zak, waardoor er na verloop van tijd vaak te weinig in zit. Een dagelijkse dosering tussen de 20 tot 40 mg per cavia is voldoende.

bottom of page